// Home / Electronics / 'My Morse Guide' morse-badge soldeerbouwpakket

'My Morse Guide' morse-badge soldeerbouwpakket

Op deze pagina vind je alle informatie over het 'My Morse Guide' morse-badge soldeerbouwpakket.

'My Morse Guide' is een electronica bouwpakketje dat zelf in elkaar gesoldeerd kan worden. Nadat alle onderdelen op de juiste manier op de print gesoldeerd zijn, is er een badge gebouwd waarmee zelf morsecode geoefend kan worden.

English text Beside the Dutch general description here, there is also a technical description in English.

My Morse Guide Badge

Wat kan je ermee?

Met drie verschillende drukknoppen op de badge is de volgende morsecode te horen:
  1. Alle cijfers en letters, zodat morse snel geleerd kan worden.
  2. Alle woorden van het spellingsalfabet: Alfa, bravo, charlie, .....
  3. Een aantal geheime woorden.
  4. De eigen naam (of eventueel de radioroepnaam) in morse, de badge is dus helemaal persoonlijk!
Ten slotte kan ook zelf morse geseind worden via de vierde drukknop op de print of met een eigen seinsleutel die via de kroonsteen achterop de print aangesloten kan worden.

Maar wat als iemand zegt "Ik kan helemaal geen morse"? Dat geeft niet, want de snelheid van de morse is in vijf stappen te stellen van beginners-snelheid tot de snelheid die in het echt gebruikt wordt. Ook kan het geluid ingesteld worden op een toonhoogte die prettig klinkt. En behalve dat er naar de morse geluisterd kan worden, is er ook een lichtje (LED) dat mee knippert met de morse, en de speaker en het lichtje kunnen zelf aan- en uitgeschakeld worden.

Aan de badge zit een koordje zodat hij ergens aangehangen kan worden of om de hals gedragen kan worden. Ook is de badge rechtop te zetten of stabiel plat neer te leggen. De twee AAA-batterijen zitten stevig in de batterijhouder op het printje zodat ze niet kwijtraken. Als de badge niet gebruikt wordt hoeft die niet direct uitgezet te worden, want hij gebruikt dan bijna geen stroom. Uitzetten voor een langere tijd kan door een batterij los te maken of eruit te halen.

Het bouwpakketje is 'My Morse Guide' genoemd (in Nederlands: Mijn morse gids) omdat de gebouwde badge een gids is om morse te leren, en omdat hij persoonlijk is door de eigen naam die in morsecode uit de badge komt.

Beschikbaarheid

My Morse Guide back view Er zijn helaas geen My Morse Guide bouwpakketjes meer op voorraad.

Door wie

Dit electronicaproject is opgestart en uitgevoerd door Leo PA0LEZ en Ivo PA1IVO, waarbij Leo vooral aan de elektronica heeft gewerkt en Ivo vooral aan de software in het IC. Ook heeft Marianne veel geholpen gedurende het project. Met dank aan Emco Electronics voor het beschikbaar stellen van alle middelen om dit project op electronicagebied mogelijk te maken.

Het solderen van dit bouwpakketje op diverse plaatsen werd mede mogelijk dankzij de inzet van Koos PA3BJV, Benno PA3FBX, Paul PA0STE, Cees PA0CRB, Wouter PA3WEG, Wim PA3AKK, Dick PA0DFN, Berend PD1BK, Renke PE1PBV, Drewes PE2DZO, Luc, Marianne en Linda. Tevens werd er diverse malen sponsoring verzorgd door het VERON-Fonds, de firma Codec Telecom uit Eindhoven en de firma Emco Electronics uit Assendelft.

Contact

My Morse Guide front view Vragen kunnen per e-mail aan pa1ivo [apestaart] xs4all.nl gestuurd worden.

Bouwbeschrijving

De bouwbeschrijving is een PDF-bestand in kleur (bijna 900 kByte groot). Als je hem uitprint moet je dat wel in kleur doen, anders zie je de rode lijnen in de afbeeldingen niet goed staan.

Gebruiksaanwijzing

My Morse Guide gebruiksaanwijzing De gebruiksaanwijzing is een PDF-bestand die je dubbelzijdig kan printen en 1 keer vouwt, om er zo een boekje op A5-formaat van te maken (bij een bouwpakketje zit ook deze gebruiksaanwijzing).

Er is ook een extra gebruiksaanwijzing met allerlei technische zaken, namelijk het extra calibreren van de software, de versie van de software, informatie over de voedingsspanning en het stroomverbruik, en wat URL's. Deze extra gebruiksaanwijzing heb je niet nodig als je de badge gewoon wilt gebuiken. Het is ook weer een PDF-bestand waar je een A5-boekje van kan maken.

Morse code

Overal op internet is het morsealfabet wel te vinden, maar voor het gemak staat het morse alfabet ook hier nog een keer. Hieronder staat er voor alle letters en cijfers wat hun morse code is. Of download de hoge resolutie versie (4775x 3244 pixels - 125 kB).

Morse code alfabet

Het morse alfabet.


Als je een morseteken wilt terugzoeken die je hebt gehoord is de tabel hierboven niet echt makkelijk. De morse bomen hieronder zijn daarvoor beter.

Volg een punten-en-strepen route door de boom en vind je letter of cijfer. De lijnen naar links volg je als er een punt is, de lijnen naar rechts als er een streep is. En je begint bovenaan bij de pijlen, naar de E als je eerst een punt hoort, en naar de T als je eerst een streep hoort.

Morse code tree

Twee morse-bomen: Volg de punten en de strepen die je hebt gehoord in de morse-boom,
en vind de letter of het cijfer dat bij die punten en strepen hoort.
Als je als eerste een punt hoort dan begin je in de bovenste boom bij de E,
als je als eerste een streep hoort dan begin je in de onderste boom bij de T.


Meer achtergrond van morse kan je bijvoorbeeld vinden op Wikipedia, en de morse bomen hierboven staan daar ook iets anders in een tabel.

Foto's

My Morse Guide components
Alle (elektronische) componenten om een My Morse Guide te bouwen.My Morse Guide PCB

Voor- en achterkant van de lege print.Aansluiting seinsleutel My Morse Guide

Aansluiting voor de seinsleutel en de lege batterijhouder op de achterkant van de print.My Morse Guide aangesloten op seinsleutel

De My Morse Guide badge aangesloten op een echte morse seinsleutel (via de kroonsteen achterop de print)My Morse Guide bouwen op voorkant Electron

Twee maal het bouwen van de My Morse Guides op de voorkant van Electron.© 2014-2017 by Ivo Klinkert, PA1IVO - Contact